Hier en Nu

De cirkelvormige beweging van het leven en leren lijkt rond.

Niemand weet echter hoe het gaat en hoe het komt

Je gedachten over de toekomst gestuurd door ervaringen in het verleden

Doen je beseffen in het heden

Wanneer je innerlijk verstilt is het antwoord daar....terstond

Liefde en Wil

 

Een nieuw leven werd geboren,

Zo klein en zo pril

Zijn naam zo mooi,

Gelijk aan die van de Wil

Vol van passie en inzicht werd hij gedreven

Heeft daarbij onderweg alles gedragen

en steeds vanuit Liefde gegeven

Nu eindelijk weer Thuis

en is het stil...

 

 

Meer gedichten en overwegingen vind je hier: Gedichten

Veranderen

De ene voet wil niet meer voor de ander

In mijn buik en hart voel ik het, ik word steeds banger

Hoor ik daar een innerlijke stem

Stap er nu over heen of ga er onder door

Het moment is gekomen dat ik iets in mijn leven verander

Een pijnlijk leven

Op jonge leeftijd zie en voel je intuïtief hoe de wereld in elkaar zit en handelt ernaar. Pijnlijk is de ervaring om daarna de schuld of verantwoordelijkheid op je schouders geschoven te krijgen. Dit terwijl jij voor je gevoel vanuit het diepste van je Hart hebt gesproken of gehandeld. Uit angst voor nog meer pijn richt je je gedrag steeds meer op wat de omgeving (schijnbaar) van je verlangt en stelt je doelen bij. Gaande de levensweg raak je zo gevangen in een net van aangepast gedrag. Je handelt en spreekt zo steeds minder vanuit je Hart.

Lijden en spiritueel ontwaken

Het is vaak in een latere periode, wanneer het leven anders loopt dan je had gehoopt of verwacht, dat je plotseling (weer) wordt herinnerd aan deze diepere bron van innerlijk weten. Dit spiritueel ontwaken, het (weer) gaan zien van wat er potentieel mogelijk is, veroorzaakt een diepgevoeld lijden aan een gemis ervan in je leven. Een eerste reactie is de pijn van het lijden te onderdrukken. Je vlucht opnieuw in je werk, verandert van baan of partner, gaat verdovende middelen gebruiken. Het lost uiteindelijk niets op, leidt tot een verder verlies van vitaliteit en je valt tenslotte moe, uitgeput of bang geworden volledig stil. Dit zijn de momenten in het moderne leven die wij kenmerken als depressie, mid-life crisis of burn-out. Je staat voor je gevoel op een kruispunt in je leven. 

De weg naar leven met en vanuit je Hart

Het vergt van jou moed om een krachtig besluit te nemen. Om weer, in contact met de pijn van het lijden, vanuit de verbinding met het Hart of Zelf te gaan leven en handelen. De kunst van het lijden is te blijven geloven in de goede afloop en het bereiken van het hoogste doel dat je als mens kan realiseren: de bewuste verwerkelijking van het Zelf, ook wel Zelfrealisatie genoemd. Deze ultieme vorm van leven is een dienstbaar zijn aan jezelf en de anderen. Een volledig aanvaarden van het lijden en van daaruit te beleven. Met als enige doel om moeder aarde een stukje beter achter te laten dan je haar hebt aangetroffen.

De rol van Psychosynthese en de Psychosyntheticus

Het doel van psychosynthese is de bevrijding van de energie van het Zelf. Een psychosyntheticus begeleidt je bij je innerlijke zoektocht naar een vernieuwd contact met je Hart, de hereniging met je Zelf. Zodat je daarna weer je eigen Unieke Weg kunt vervolgen. 

Weer terug naar Over Psychosynthese